De Nationale Diabetes Challenge

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Tijdens de NDC werken mensen met diabetes samen met hun zorgverlener aan een betere kwaliteit van leven. Want wandelen maakt fitter en vrolijker.

Met ondersteuning van de BvdGF organiseren lokale zorgverleners (zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen) wekelijks een wandeling voor mensen met diabetes. Zo helpen ze hen op weg naar een gezonde leefstijl. In kleine stappen trainen de deelnemers, samen mét hun zorgverlener, 16 tot 20 weken voor de Nationale Diabetes Challenge Week eind september. De doelstelling is om in die week vier dagen achtereen te wandelen. Drie dagen in hun eigen omgeving en de laatste dag (zaterdag 29 september) op het Challenge Diabetes Festival waar alle deelnemers uit het hele land de laatste kilometers afleggen en finishen. 

Voor wie 
Omdat bewegen voor iedereen goed is, zijn ook mensen zonder diabetes van harte welkom om mee te lopen. De doorverwijzing door zorgprofessionals naar de NDC is essentieel; je hebt direct contact en kan de patiënten op dit initiatief wijzen. Eigen deelname door de professional zorgt daarbij voor een warme overdracht en een veilig gevoel voor de deelnemers. Bovendien is het ook voor jou prettig en leuk!

Deelname zorgprofessionals
Zorgprofessionals worden van harte uitgenodigd om in hun buurt/wijk een Diabetes Challenge te organiseren en met hun patiënten mee te lopen. Dat kan eenmalig of natuurlijk ook vaker.

Resultaten van de NDC
Het grootste succes was afgelopen jaren niet het aantal mensen dat meedeed, maar vooral het resultaat dat het wandelen deze mensen had opgeleverd. Slechts een paar voorbeelden:

  • In het kort: de somatische en psychologische gezondheid van de deelnemers veranderd
  • Buik- en heupomvang van deelnemers nam gemiddeld met meer dan 4 cm af.
  • Voor veel mensen werd de medicatie (drastisch) verminderd en soms zelfs stopgezet.
  • De deelnemers hadden heel veel plezier in het wandelen met een groep. Na de challenge gaven ze hun leven een hoger cijfer dan daarvoor. Van de mensen met verhoogd risico op een depressie had 59% dit na de challenge niet meer.
  • 88% van de mensen wandelt door na de challenge.

Vergoeding door het AOF 
Voor Amsterdamse huisartsen en praktijkondersteuners een vergoeding beschikbaar via het AOF (Achterstands Ondersteunings Fonds). Maximaal 20 uur per groep: €40 per uur voor praktijkondersteuners, €65 per uur voor huisartsen. Dit kan gedeclareerd worden per e-mail

Wachtkamervideo
Deze geluidloze en ondertitelde video kan je downloaden en afspelen op de wachtkamermonitor.