Thuisbloeddrukmeting

Downloaden

HBPM (home blood pressure monitoring) doen we als praktijken al veel langer met onze eigen meters en het instructie protocol. Dit blijkt minder betrouwbaar omdat de patiënt de gegevens zelf moet invullen. Uit onderzoek blijkt dat hier mee gesjoemeld wordt.

HBPM kun je ook helemaal uitbesteden. Ten tijde van het COVID-19 virus extra aantrekkelijk. Het biedt een mogelijkheid je CVRM en DM controles te kunnen laten doorgaan.

Dit kan via het bedrijf Medicine Men (MM) dat Microlife meters aan huis van de patiënt levert, de logistiek verzorgt en de data veilig beheert in een cloud die voldoet aan de NEN 7510 eisen.

Het is een geprotocolleerde thuisbloeddrukmeting; goedgekeurd door de Nederlandse Zorgautoriteit en een directe equivalent van een 24 uurs meting.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

1.       Je sluit een maandelijks abonnement af.

2.       Als abonnee kun je via de webbrowser een nieuwe patiënt aanmelden. Je voert naam, patiënt nummer HIS, postcode en huisnummer in;

3.       Je voert ‘diagnostiek’ of ‘titreren’ (dat laatste als je na start medicatie een vervolgmeting wil inplannen MM houdt dan bij wanneer de meter opnieuw moet worden toegestuurd);

4.       Je vult spoed ja/ nee in; als je ‘spoed’ invult wordt de patiënt vanaf dag 1 na ontvangst digitaal ‘achter de vodden’ aangezeten. Het systeem houdt precies het aantal metingen en het tijdstip bij. Dus prettiger is ‘nee’ in te vullen;

5.       Binnen 2 dagen na aanmelding ontvangt de patiënt de meter met instructies en contactgegevens van MM. De patiënt heeft wel een smartphone nodig om de bijbehorende app te kunnen downloaden. Via bluetooth maakt deze app een verbinding met de meter. Bij vragen kan de patiënt zich wenden tot MM (en niet tot de praktijk!).

6.       Als de meting voldoet aan de geprotocolleerde normen dan worden de gegevens opgeslagen in een (beveiligde) cloud omgeving. Geen volledige meting dan ook geen kosten.

7.       Er volgt een mailtje naar de zorgverlener. De meting geeft alle metingen weer; ook de foutieve en het gemiddelde van alle juiste metingen. Je kan de gemiddelde meting in je HIS zetten en alle metingen als pdf opslaan in je correspondentie.

Kosten bedragen € 26,50 euro per meting en de verrichting mag geboekt worden onder de M&I verrichting 24 uurs meting. MM houdt er rekening mee dat de huisarts minimaal 20% overhoudt aan het tarief van de M&I verrichting.

Abonnement is maandelijks opzegbaar en kost € 50,- maar de eerste 2 metingen zijn kosteloos.

Voor de praktijk is geen investering in apparaten nodig, geen verzendkosten, geen batterijen en de meters worden door het bedrijf reset en ontsmet.

(Normaliter krijg je een aantal meters naar de praktijk gestuurd. Nu tijdens de COVID-19 crisis gaat de meter direct naar de patiënt.)

Een prijslijst, voorbeeldcontract en artikel over EmmaHBPM kan hier gedownload worden.


BestandActie
Prijslijst EmmaHBPMDownloaden 
Artikel EmmaHBPMDownloaden 
Voorbeeldcontract EmmaHBPM (HuisartsMagazine)Downloaden